09 april 2015 Efsti Dalur-Gullfoss-Geysir-Bruarfoss-Thingvellir-Efsti Dalur



Deze nacht moet er behoorlijk wat sneeuw gevallen zijn want alles ligt bedekt met een verse, dikke witte laag. Wat is IJsland toch mooi in deze periode van het jaar.

Wat ook telkens weer een mooie start van de dag is, zijn die heerlijke ontbijten in de guest houses waar we tot nog toe verbleven. En ook nu is het niet anders.

Vandaag is een relatief rustige dag waar we gaan kennismaken met de natuurkrachten van IJsland, namelijk gigantische watervallen en spuitende geisers.

We rijden eerst, over deels dichtgesneeuwde wegen, naar de Gulfoss watervallen. Eigenlijk schrijf ik hier 2x hetzelfde want "foss" betekent "waterval".


Gullfoss (of gouden waterval) zijn spectaculaire watervallen in de gletsjerrivier Hvítá (witte rivier; vanwege het witte sediment in het water). Door de Hvítá stroomt smeltwater afkomstig van enkele gletsjertongen van de Langjökull-gletsjer. Die gletsjer ligt op ruim 20 kilometer in noordelijke richting en is bij helder weer vanaf de parkeerplaats van Gullfoss te zien. Stroomafwaarts voegen zich andere kleine een grotere stromen bij de rivier, waardoor een vrij brede stroom ontstaat die over een afstand van ongeveer 45 kilometer door het landschap meandert richting Gullfoss.
Daar stort het water met heel wat kracht de 20 meter brede, 70 meter diepe en 2,5 kilometer lange kloof binnen waar de watervallen zijn gelegen.


Gemiddeld stroomt er 's zomers 120m³ water per seconde door de watervallen. In de winter is dat 80m³. De grootst gemeten hoeveelheid water die door de waterval stroomde is maar liefst 2000m³. Het water stort in twee trappen de waterval af. In de eerst trap valt het water 11 meter naar beneden en in de tweede, die haaks op de eerste staat, nog eens 21 meter.


Rond de watervallen is het terrein erg woest. De watervallen zijn tot dichtbij te naderen en vanuit verschillende posities te bezichtigen. Door de grote hoeveelheid verneveld water, zijn er dikwijls mooie regenbogen te zien. Hieraan dankt de waterval overigens ook zijn naam.
Als wij er zijn doet de zon verwoede pogingen om tevoorschijn te komen, maar we zien ze enkel maar een beetje door de wolken. Bij ons dus jammer genoeg geen regenbogen, maar het uitzicht is er niet minder spectaculair om.













We blijven hier een hele tijd en eten er ook een heerlijke "meat soup". Voor deze hebben we een voucher verkregen via de website van Gullfoss.

Volgende stop is Geysir, van waar het woord "geiser" afkomstig is.


Geysir is afgeleid van het IJslandse werkwoord að gjósa, dat zoiets als spuiten of (op)borrelen betekent. De Geysir is nu een wat bolvormige, uit geyseriet bestaande ronde plaat met een diameter van ongeveer 14 meter, met in het midden een met heet water gevuld gat van ongeveer 3 meter breed dat 23 meter diep is. Daaronder maakt de tunnel een bocht waarna de verdere ondergrondse waterloop onbekend is.

De Geysir ligt in een geothermisch zeer actief gebied in het dal van Haukadalur. Een paar meter van de Geysir bevindt zich overigens nog een andere geiser, de Strokkur en in de onmiddellijke omgeving nog meerdere heetwaterbronnen.








Sinds 2003 vertoont de Geysir nog uiterst zelden activiteit. De Strokkur daarentegen barst, in theorie, om de 8 à 10 minuten uit. Wij moeten er vandaag echter maar maximum 5 minuten op wachten. Meer nog, meermaals zijn het dubbele uitbarstingen, direct na elkaar.







Hierna gaan we naar een plek zoals er meerdere zijn in het Zuidwesten van de VS: veel mensen hebben ze al gezien op foto, maar ofwel weten ze totaal niet waar ze is, ofwel kunnen ze de plek niet vinden. We hebben het over de Bruarfoss watervallen.
Echter na wat opzoekwerk op internet tijdens de voorbereiding van deze reis konden we al heel gauw de juiste coördinaten/route vinden en we reden en stapten er dan ook zonder problemen naar toe.
En zoals iedereen inmiddels wel al weet, houden wij niet zo van die geheimdoenerij als het om natuur gaat die niet op privé-terrein ligt. Dus, dat zijn de coördinaten van de watervallen, of beter gezegd, van de brug over de rivier: 64° 15′ 51.282″ N, 20° 30′ 53.322″ W.
We parkeren ergens aan de kant van de "weg", want een weg is het niet echt. Vandaag overigens al helemaal niet door al die sneeuw.
Na zowat 10 minuten stappen, soms door kniediepe sneeuw, bereiken we de onvoorstelbaar mooie watervallen. Eigenlijk zou er moeten een pad zijn vermits we 2 bruggen over moeten om tot bij de watervallen te komen, en die liggen hier niet zo maar. Vandaag is er uiteraard helemaal geen pad te zien en het is soms zelfs behoorlijk schrikken als we weer eens tot aan onze knieën in de sneeuw zakken. Maar we geraken er zonder natte kleren.

Detailopname pal naast de watervallen.


De lucht zat niet echt mee (flat light), maar wat is Bruarfoss mooi!








Het is vandaag overigens ook, heel bizar, al de hele dag windstil, dus dat betekent...(maar deze video komt later).



Laatste stop voor vandaag is Thingvellir National Park, waar we ook gisteren al waren, één van de meest pure én pittoreske plekken van IJsland.

Thingvellir is een immens grote, geologische spleet in de aardkorst, die zich heeft gevormd tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Het is slechts een van de weinige plaatsen ter wereld waar de Midden-Atlantische Rug boven water loopt.
Dit is heel goed te zien bij de Öxarárfoss waterval.


 



Deze breuk leidde tot de vorming van het grootste meer van IJsland, met spectaculaire kliffen, die voor een ongelofelijk bijzondere aanblik van het landschap zorgen.


Thingvellir was gedurende een korte tijd de eerste parlementaire vergaderzetel ter wereld. Rond de 10de eeuw organiseerden de Vikingen hier namelijk hun jaarlijkse vergadering. Ze verzamelden zich rondom een grote rots en bespraken nieuwe wetten en deden voorstellen voor wetswijzigingen.
Thingvellir werd in 2004 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de Unesco.
Er werden hier ook heel wat opnames gemaakt voor de successerie Game of Thrones.

De ganse dag is het droog gebleven tot nu, rond 17u30. Het begint opnieuw hevig te sneeuwen en we besluiten dan maar naar het hotel te rijden, na alweer een dag vol onvergetelijk natuurschoon.



Als we terug in de guest house komen krijgen we nog een bijzonder mooie zonsondergang te zien.


Update: inmiddels ver na middernacht, maar daar is een reden voor...al 2 uur aan het genieten van een waanzinnig spektakel...


 






Het weer: tot 's avonds droog met meestal een zon die verwoede pogingen deed om door de wolken te breken, maar daar slechts heel zelden in slaagde. Windstil bij 1-2°C.

Overnachting in Efsti Dalur II guesthouse
Aantal gereden km: 137

Geen opmerkingen:

Een reactie posten